Grundlæggende kan det siges, at når du føler dig truet, eller bliver frarøvet kontrol, så opstår der et traume. Og det er individuelt, hvor vi oplever dette. Ved hændelser der medfører chok, vil de ældste og mest primitive nervestrukturer tage over, og vi reagerer instinktivt og hurtigt.

Hvad er et traume?
Et traume er individuelt og forskelligt. Grundlæggende kan det siges, at når du føler dig truet, eller bliver frarøvet kontrol, så opstår der et traume. 

Derfor kan vi snakke om, at hjernerystelser og piskesmæld er en form for fysisk traume, da vi udsættes for et chok, og i et splitsekund kan det opleves som om, at vi er i livsfare. Det kan ske, hvis vi er i en bilulykke, eller falder på gaden, og slår hovedet i jorden. Men vi kan også tale om mere psykiske former for traumer som fx psykisk vold eller overgreb, hvor vi ikke nødvendigvis får en fysisk skade. 

Men om det er det ene eller det andet form for traume, så er det det samme system, som vi rammes på, nemlig vores nervesystem.

Måske har du hørt om reaktionerne:

  • kamp
  • flugt
  • stivnen
  • kollaps

Ovenstående er instinktive og automatiske overlevelsesreaktioner, som vi oplever i større eller mindre grad. Hør mere om det i videoen herunder:

Hvad betyder det at blive ramt på nervesystemet? 

Når du har oplevet et eller flere former for traumer, er dit nervesystem ekstra opmærksomt. Man kan sige, at dit nervesystem er i alarmberedskab. Hvis du fx. har oplevet en faldskade, hvor du er faldet på en trappe og har slået håndleddet, kan du opleve, at dit nervessystem reagerer automatisk hver gang, du kommer i nærheden af en trappe. Hjernen er på vagt, og den vil sikre sig, at du ikke kommer til skade igen. Derfor aktiverer den din krop og dit nervesystem, og sender stress hormoner ud i din krop. “Der er fare på færde” siger den – også selvom der ikke er. 

Andre former for traumer
Det samme kan siges om en anden form for traume fx. en bombeoplevelse. Hvis du som hjemvendt soldat har oplevet at blive bombet i din lejr, vil dit nervesystem måske være ekstra sensitivt overfor høje lyde. Derfor kan lyde som minder om bombeoplevelsen fx. torden aktivere dit nervesystem helt automatisk og udløse en stress- eller angstreaktion. Men igen er det forskelligt fra soldat til soldat, om det er dette, de oplever. Selvom de har været i nøjagtig samme situation i lejren. Derfor er det kun nogle soldater, der får PTSD, og andre ikke gør. Det er fordi, vi oplever traumer individuelt.